SAĞLIKLI VE HUZURLU UZUN BİR ÖMÜR SÜRMENİN SIRRI NEDİR?

Dedem hayatı boyunca hiç ilaç kullanmadan 116 yaşına kadar yaşadı. Çocukluğumda dedemle çok güzel günler geçirdim. Hayatım boyunca onun fikir ve yaşantısından ilham aldım. Yıllar sonra dedemin Sivas'ın Zara ilçesinde Bey Dağı’ndaki yaylasına gittim. Tertemiz mis gibi hava, kuş sesleri, koyun çıngırakları, misafirperver yaylacılar! Dedem parayı da pek bilmezdi. Şimdi ise insanlar maddiyata çok önem verdiklerini görüyorum. Dedemin doğal yaşantısı, tertemiz kalbi bana örnek oldu.Sonra Mevlana,Yunus Emre,Tolstoy, Hacı Bektaş ve dünya edebiyatını okuyunca hayatın anlamını anlıyorsunuz.

Sonuç olarak kanaatkar, doğal ortamda, doğada çalışarak zaman geçirmek, kalpleri kırmamak, ne yediğimizi bilerek, ölçülü yemenin önemini bilerek, maneviyatı hissederek yaşamak gerekir. 

ÇOCUK DÖNEMİ  AŞILARIN ÖNEMİ NEDİR?

Lise öğrencisiyken ablam bir dağ köyünde öğretmen idi. O sene kış çok çetin geçmiş ve kardeşimle 3 ay irtibat kuramamıştık. Karlar eriyip köye ulaştığımızda üç çocuk kızamık hastalığından ölmüş, mezarları ise hemen köyün karşısında idi. Bu olay beni derinden üzmüş ve doktor olmaya karar vermiştim. Şükürler olsun çocuk hekimliği bana nasip oldu. DÜNYA’YA BİR DAHA GELSEM ŞÜPHESİZ YİNE ÇOCUK DOKTORU OLURUM.

Aşılar sayesinde kızamık gibi birçok hastalığı da artık ya hiç görmüyoruz ya da çok hafif olarak nadiren görüyoruz.

Değerli anne ve babalar;
Aşı, sağlıklı içme suyundan sonra, bizleri hastalıklardan koruyan en basit ve en etkili tıbbi koruma yoludur. Sizlerden bir takım aşılar ile ilgili sorular alıyorum. Bu sorularınızın ayrı ayrı detaylı elbette blogumda anlatacağım ancak genel olarak söylemeliyim ki aşılar güvenliği kanıtlanmış ve çocuklarımızı hastalıklardan koruyan en etkili yöntemdir. 

Sormak istediğiniz konuları iletişim kısmında yer alan formdan iletebilirsiniz. 

YENİDOĞAN SARILIĞI TEHLİKELİ MİDİR?

Yenidoğan bebeklerde sarılık sık görülen bir bulgudur. Ebeveynler bu sebeple endişeye kapılabilirler. Yenidoğan sarılığının birçok nedenleri vardır. En çok anne sütüne bağlı sarılık gelişebilir. Bu sarılık genelde  doğumdan  2-3 gün sonra çıkmaya başlar. Önce gözlerde sonra yüzde, daha sonra da gövdeye doğru iner ve çok yükselmez. Anne sütü sarılığı geçicidir ve bebeğe bir zarar vermez. Ancak; kan uyuşmazlığı, bazı kan hastalıkları, karaciğer bozuklukları, bazı metabolik hastalıklar gibi birçok nedenler de sarılığa neden olabilir. Bu sebeple bütün yenidoğan sarılıkları doktor tarafından takip edilmelidir. Bugünkü tıbbi imkanlar sayesinde sarılıkların tedavileri kolaylaşmıştır. Çok nadir hastalıklar dışında tedavisi mümkündür.

BEBEĞİMİ KAÇ SAATTE BİR EMZİRMELİYİM?

Yenidoğan bebeğin tek ve en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bebek doğar doğmaz annenin tenine çıplak olarak teması sağlanmalıdır. Bu ten teması hem anneye hem bebeğe duygusal bir bağ ve güven verir. Bebeğin anne memesini almasıyla beyine süt oluşumu için implslar gider ve bol miktarda anne sütü oluşur. Üstelik bebek erken dönemde anne sütü aldığı için kan şekeri düşmez. Hipoglisemi sebebi ile yoğun bakıma gerek kalmaz. Bu sebeple bebek her istediğinde anne sütü verilmeli, asla iki / üç saatte bir besleyin gibi dar kalıplara sokulmamalıdır. .

BEBEĞİM ÇOK AĞLIYOR NE YAPMALIYIM?

Yenidoğan bebeğin her türlü şikayetini bildirmesi sadece ağlama yolu iledir. Gıda intoleransı, gıda alerjisi, hastalıklar; özellikle idrar yolu enfeksiyonları, sindirim sistemi hastalıkları, kulak ağrıları vb birçok nedenler bebeğin çok ağlamasına yol açabilir. Ancak en çok rastlanılan neden annenin sağlıksız gıdalarla beslenmesi veya stres durumlarında ortaya çıkan kolik ağrılarıdır. Doktor muayene etmeden, kesin tanıya varmadan kolik ağrısı demek, altta yatan bazı hastalıkları atlamak anlamına gelir. Çok ağlayan bebeğin tedavisi sebebe göre yapılmalıdır. Kolik ağrılarında annenin sağlıklı beslenmesi ve stresten uzak durması bebeğin anne sütü ile beslenmesi kolik ağrılarının giderilmesinde büyük fayda sağlayacaktır.

ÇOCUĞUM ÇOK SIK HASTALANIYOR NE YAPABİLİRİM?

Sık hastalanan çocuklarda hastalıkların başlıca nedenleri;
*Antibiyotik kullanımı, özellikle geniş spektrumlu antibiyotiklerin sık kullanılması bağırsak mikrobiyotasını bozduğu için zararlı maddeler bağırsaktan kana geçer. Her türlü hastalığın başlangıç noktası bağırsaklardır.
*Sağlıksız beslenme
*Uyku bozuklugu
*Kaygı gibi diğer ruhsal bozukluklar
*Bağışıklık sisteminin zayıf olması
*Bazı metabolik hastalıklar

Sık hastalanan çocukta önce sistemik bir muayene gerekir. Tedavi sebebe yönelik yapılmalıdır. Sabır, bilgi ve doktor - aile iletişimin iyi sağlanması sonucunda başarı elde edilebilir.